Society Design is opgericht door MA Danilo Joanovic da Rudna, een multidisciplinaire kunstenaar, docent en social designer. Zijn ervaring als voorzitter van een VVE in Amsterdam Oud-West opende de deur naar problemen oplossen en verbinden binnen de gemeenschap. Door innovatieve benaderingen, waaronder design thinking en social design, ontdekte hij de kracht van creativiteit buiten de kunstwereld.
Dit leidde tot de oprichting van Society Design, een bedrijf dat zich richt op social design in de breedste zin. Het doel is positieve maatschappelijke impact te maken in een wereld die voortdurend verandert. In samenwerking met probleemeigenaren zoals scholen, buurten en organisaties, faciliteert Society Design co-creatieve sessies om oplossingen te vinden die passen bij de veranderende omstandigheden.
Onze aanpak onderscheidt zich door het vinden van ruimte in vastgelopen systemen en het stimuleren van beweging om stagnatie te voorkomen. We omarmen verbinding, verschillende perspectieven en een bottom-up benadering via co-creatie en design thinking als essentieel onderdeel van ons werk.
Society Design werkt nauw samen met gemeenten, buurten, organisaties en individuen."
Een professor aan de master Crossover Creativity van de HKU zei: 'Danilo jij belooft alles wat de stropdassen beloven alleen jou lukt het wel'.
Danilo: “Ik sta mijn hele leven tussen mensen van verschillende achtergronden, culturen, opleidingsniveaus en leeftijden. Ik kom van mijn vaders kant uit een familie van Oostenrijk Hongaarse bestuurders, handelaren, notarissen en bisschoppen. Aan mijn moeders kant van de familie ken ik sterke vrouwen, ambachtslieden, boeren, priesters en leraren. Beide families waren groot en zo waren alle familieleden verschillend. Door het communisme en het socialisme waarin ik opgroeide leerde ik als jong kind dat we allemaal gelijkwaardig zijn. De mensen.
Joegoslavië, waar ik geboren ben en opgegroeid, was de oprichter van niet gebonden landen, een wereldwijde beweging die neutraal was in de tijden van de koude oorlog. Iedereen was even veel waard, iedereen hoorde vrij en bevrijd te zijn. Ik groeide in dit gedachtegoed op, in een kunstenaarsgezin. Tussen de intellectuelen, vrijgevochten mensen, proleten maar ook bourgeois. Het socialisme en communisme van Karl Marx en Friedrich Engels, dat geïmplementeerd was is Joegoslavië, vonden wij een poppenkast. Niet erg serieus te nemen maar zeker rekening mee te houden.
Mijn ouders waren erg veelzijdig in hun kunstenaarschap. Creativiteit leek geen grenzen te hebben. Ik zag thuis de processen en de resultaten van hun creativiteit ontstaan en wat voor een impact deze hadden. Het zette dingen in beweging, voor mijn ogen.
Door de burgeroorlog, een paar jaar later, heb ik geleerd wat het is als je land ophoudt te bestaan en als een heel systeem ineen stort. Wat het met de mensen doet zowel in negatieve als positieve zin. Dat heeft mij leren relativeren en zelfredzaam te zijn, ook in de moeilijke omstandigheden. Het leven moet doorgaan, ook in de allerergste situaties, ook met weinig middelen.
Bij mijn komst naar Nederland in de zomer van 1992 begonnen wij helemaal onderaan de ladder. Ons netwerk was helemaal weg. Maar we leefden weer in vrijheid en waren gered van de gruwelen van de oorlog.
Ik heb talloze bijbaantjes gehad in Nederland tijdens mijn middelbare school en tijdens mijn studie. Overal waar ik werkte kwam ik in een heel andere wereld terecht. Ik probeerde mij aan te passen en mensen goed te leren kennen. Met nog steeds de overtuiging: Mensen zijn mensen, iedereen is in basis gelijkwaardig.
Ik speel muziek in bands sinds 1992 samen met diverse muzikanten. Ik ben beeldend kunstenaar sinds 1997. Ik ben kunstdocent sinds 2005. Ik ben crossover kunstenaar en social designer sinds 2011.
info@societydesign.eu
Amsterdam